Mörkret i fjärran

Läste Martin Aagårds betraktelse över bokens framtid i Aftonbladet. Rubrik: Bokslut? Böckerna blir allt fler – men innehållet allt sämre.

Kan inte annat än hålla med. Han får till några riktigt torra konstateranden: “Det har helt enkelt getts ut för mycket kok- och trädgårdsböcker de senaste tio åren.” Här på tidningen (Svenska Dagbladet) dignar litteraturavdelningens refuseringsbänk under detta frätande träck: livsstilslitteratur, gärna författad av någon kändis vars enda relevans är att hen lyckats uppnå en hittills okänd nivå av irrelevans.

Ett problem som Aagård identifierar är att i dagens klimat av egenutgivning (fullträff där) och nerskärningar kommer de böcker som till slut ges ut att vara sämre inte bara till innehållet, de ser dessutom sämre ut. Språket, korrekturet, allt som förut utgjorde en anledning att köpa en professionellt utgiven bok (förutom huvudanledningen, en bra berättelse) – bortrationaliserat.

Själv är jag redigerare, liksom min flickvän. Hon har dessutom ett mycket gott formöga så mitt arma alster kommer att se bra ut, både formmässigt och språkligt. Men resten av alla hoppfulla? Jag har sett egenutgivna böcker på ovan nämnda refuseringsbänk som varit så taffligt redigerade att man knappt vet när ett kapitel börjar och ett annat slutar. En sådan skribent kan ha hur mycket att säga som helst, och berätta världens bästa historia, det blir i alla fall oläsligt. Tragiskt, och antagligen själva roten till bokens kris; de goda historierna och de höga ambitionerna får ingen chans att synas så länge detta SM i litterärt lavemang pågår.

About cgripenvik

Jag är litteratör och gav ut min debutroman "Broder själ, syster flamma" 2014. Den följdes av barnboken "Emma: Flykten från träsket" 2015. Den här bloggen handlar om mitt försök att förverkliga min dröm och om min syn på litteratur i allmänhet.
This entry was posted in Tankar om text/Thoughts on text. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s