Pärlor för svin

Läste just att Tomas Bannerhed, som belönades med Augustpriset för sin debutroman Korparna, arbetar med att referera sammanträden i kommunfullmäktige. Han är inge vidare förtjust i politrucksvenskan – “projekt” är tydligen hans värsta ord just nu, och den statushöjande, intetsägande verbalpucken kan man ju hoppas att fler avskyr. “Omorganisation” hör till mina värsta. Redan Petronius, den gamle hedersknyffeln, raljerade över alla ständiga omorganisationer så fort någon dumskalle med titel kände sig tvungen att visa handlingskraft.

Korparna var jag i ärlighetens namn inte särskilt förtjust i. Den är mycket välskriven, stilistiskt på en nivå som många aldrig ens kan drömma om, men sedan är det det här med det eviga svenska giftet: socialrealistisk uppväxtskildring. Visst, det kan vara fantastiskt! Harry Martinson gjorde det, Eyvind Johnson också. Men det blir på något sätt en känsla av jaha, var det inte mer. Slutet på Korparna är dessutom förutsägbart så in i bänken och jag slog igen boken med en känsla av att inte ha lärt mig ett skvatt, inte ha växt en millimeter. För mig krävs det något alldeles extra, sett till innehållet, för att en roman ska kunna kallas stor. Gott hantverk, absolut, men stor, nej.

Däremot ska det bli intressant att se vad Hr Bannerhed åstadkommer med sitt nästa projekt.

About cgripenvik

Jag är litteratör och gav ut min debutroman "Broder själ, syster flamma" 2014. Den följdes av barnboken "Emma: Flykten från träsket" 2015. Den här bloggen handlar om mitt försök att förverkliga min dröm och om min syn på litteratur i allmänhet.
This entry was posted in Recensioner/Reviews, Tankar om text/Thoughts on text and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Pärlor för svin

  1. Pingback: Samma visa överallt | Bokbocken

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s