Pärlor för svin

Läste just att Tomas Bannerhed, som belönades med Augustpriset för sin debutroman Korparna, arbetar med att referera sammanträden i kommunfullmäktige. Han är inge vidare förtjust i politrucksvenskan – ”projekt” är tydligen hans värsta ord just nu, och den statushöjande, intetsägande verbalpucken kan man ju hoppas att fler avskyr. ”Omorganisation” hör till mina värsta. Redan Petronius, den gamle hedersknyffeln, raljerade över alla ständiga omorganisationer så fort någon dumskalle med titel kände sig tvungen att visa handlingskraft.

Korparna var jag i ärlighetens namn inte särskilt förtjust i. Den är mycket välskriven, stilistiskt på en nivå som många aldrig ens kan drömma om, men sedan är det det här med det eviga svenska giftet: socialrealistisk uppväxtskildring. Visst, det kan vara fantastiskt! Harry Martinson gjorde det, Eyvind Johnson också. Men det blir på något sätt en känsla av jaha, var det inte mer. Slutet på Korparna är dessutom förutsägbart så in i bänken och jag slog igen boken med en känsla av att inte ha lärt mig ett skvatt, inte ha växt en millimeter. För mig krävs det något alldeles extra, sett till innehållet, för att en roman ska kunna kallas stor. Gott hantverk, absolut, men stor, nej.

Däremot ska det bli intressant att se vad Hr Bannerhed åstadkommer med sitt nästa projekt.

Om cgripenvik

Jag är litteratör och gav ut min debutroman "Broder själ, syster flamma" 2014. Den följdes av barnboken "Emma: Flykten från träsket" 2015. Den här bloggen handlar om mitt försök att förverkliga min dröm och om min syn på litteratur i allmänhet.
Detta inlägg publicerades i Recensioner/Reviews, Tankar om text/Thoughts on text och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Pärlor för svin

  1. Pingback: Samma visa överallt | Bokbocken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s