Berättelsen är kapad

Det heligaste av det heliga för en litteratör, berättelsen am sich, håller på att kapas av de slemmigaste av kommersiella aktörer. Någon som känner igen följande: “A third story by Lydmar”, eller “& other stories” (by fucking H&M, för den som hänger med till och med sämre än jag). Vad är det för “story” de kränger? Ingen alls förstås, bara isolerade, tomma händelser (kanske ska jag ta och kapa begreppet “event”, för att ge igen?) i fullständigt banala liv.

Men varje liv är ju en berättelse, invänder nu vardagsknarkaren och viker med bekymrad rynka i pannan ett hundöra i sin senast inköpta kokbok (just vid den trattorianska pannkakan med gorgonzolagrädde och färska primörer från andra sidan Styx).

I h-vete heller! Inte i litteratörens mening. En berättelse som är värd något speglar inte bara livet utan går utöver det, presenterar en ny vinkel, en ny idé eller något annat som gör berättelsen större än den enskilt framhasade existensen.

Det är så tryggt och enkelt att bara läsa om sådant vi kan se när vi tittar ut genom fönstret. Men det är bara vardag, och att lyfta vardagen till något stort är att spränga grunden för alla stora berättelser. Därmed inte sagt att vardagen inte spelar någon roll i litteraturen, självklart gör den det, men den får aldrig bli själva syftet, för då blir litteraturen också vardag.

About cgripenvik

Jag är litteratör och gav ut min debutroman "Broder själ, syster flamma" 2014. Den följdes av barnboken "Emma: Flykten från träsket" 2015. Den här bloggen handlar om mitt försök att förverkliga min dröm och om min syn på litteratur i allmänhet.
This entry was posted in Tankar om text/Thoughts on text and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Berättelsen är kapad

  1. Oldskool says:

    så sant! vi behöver sakta ned i detta uppstressade samhälle.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s