Pirater i faggorna

Jag har grubblat över ett dilemma som jag måste ta ställning till innan jag ger ut boken: ska jag lägga ut den som torrent på nätet. Anledningen till grubbleriet är att svensk bokhandel nr 1 i år tar upp egenutgivningen. En av de framgångsrika egenutgivarna har lagt ut sin bok på Piratebay. Tanken är förstås att man får några köp extra när folk läser på nätet och blir intresserade.

Problemet är egentligen enkelt: vad är det jag gör? Etablerade miljonärsförfattare som Guillou och Marklund är uppenbarligen väldigt snåla med att dela med sig; mycket vill som bekant ha mer, och de privilegierade har sällan gillat att någon naggar deras position i kanten. Men å andra sidan skriver Guillou och Marklund skräplitteratur, vars halveringstid är kort. Jag är pretentiös och vill att min roman ska hålla många år framåt, helst förbi mitt eget bästföredatum och vidare in i framtiden.

För mig är litteratur ett samtal mellan författaren och läsaren. Som författare säger jag något, visserligen rätt långdraget, men det är ändå i grund och botten ett påstående om tingens ordning. Läsaren lyssnar och reagerar, förhoppningsvis. I de bästa fallen sätter det igång tankarna och utmanar läsaren till ett ställningstagande, kanske rentav en förändring i sitt eget liv.

Skräpförfattarna, å andra sidan, skriver främst för att tjäna pengar. Kommunikationen kommer i andra hand. Litteraturen är en produkt som ska säljas till en kund. Om kunden inte betalar faller hela konceptet (som om det inte redan ramlat ihop). Är litteraturen ett samtal gör det däremot inte så stor skillnad om läsaren betalar för sig. Samtalet har ju ändå ägt rum, reaktionen är ett faktum, målet är uppnått.

Jag lutar åt att piratdela mig själv. Om inte annat så för att undvika hyckleriet.

Om cgripenvik

Jag är litteratör och gav ut min debutroman "Broder själ, syster flamma" 2014. Den följdes av barnboken "Emma: Flykten från träsket" 2015. Den här bloggen handlar om mitt försök att förverkliga min dröm och om min syn på litteratur i allmänhet.
Detta inlägg publicerades i Publiceringen/Publication och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s