Kritikvånda

Imorgon är det dags för tredje lektionen i Att skriva dramatik, en kurs jag går på Folkuniversitetet. Den här gången är det dags för kritik. De andra har läst min text och jag har läst deras och nu ska de säga vad de tycker. Nervöst. Minst sagt. Jag kom hem från förra lektionen, när vi lämnade in texten, och hittade genast saker som kunde förbättras. Skämskudden fram. Men det ska bli väldigt intressant att höra hur mina kursare reagerar på de första tio sidorna av min fantasytragedi i fem akter.

Jag har en väldig fördel jämfört med de andra. Det här är andra versionen av pjäsen. Alltså är handlingen redan spikad, intrigen håller ihop och jag kan fokusera på att förbättra dialogen och kompositionen. För flera av de andra handlar det om att lära känna dramaformen och hitta sin röst och kanske sin berättelse. Att göra det utan att ha en tydlig linje i huvudet, hoppandes från scen till scen, måste vara rätt motigt. Det blir många vardagsscener, vilket i sin tur är svårt eftersom det ställer högre krav på replikerna. Åtminstone ser jag det så: vardag i handlingen måste kompenseras med espri i replikerna. Då är det enklare med slängkappor och svärd i handlingen.

About cgripenvik

Jag är litteratör och gav ut min debutroman "Broder själ, syster flamma" 2014. Den följdes av barnboken "Emma: Flykten från träsket" 2015. Den här bloggen handlar om mitt försök att förverkliga min dröm och om min syn på litteratur i allmänhet.
This entry was posted in Leva sin dröm/Living ones dream and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s