Svårigheter med svårheter

Återigen måste jag alltså ställa frågan: hur svår är jag beredd att vara? Tematiskt är romanen inte svårare än många andra, men formmässigt är det någonting som jag aldrig har sett i fantasygenren tidigare (låt vara att jag inte läser särskilt mycket fantasy). Det är mer Tarantino än Tolkien, om man så säger.

Jag tänker så här: så länge läsaren förstår berättelsen och kan ta till sig temat, samtidigt som han eller hon upplever att det är underhållande och spännande, är det inget problem om allt inte blir uppenbart vid en första läsning. Och jag vill verkligen att det ska finnas ett värde i en omläsning.

Samtidigt betyder det att jag ställer höga krav på läsaren och att vissa kommer att säga att ”den här skiten orkar jag inte läsa”. Såna läsare är jag inte särskilt intresserad av från början, men de kommer ju att gola och det kan påverka ”försäljningssiffrorna”. Inte för att pengarna är så viktiga, men jag vill nå ut till så många som möjligt.

Kanske går det att förenkla kronologin utan att avslöja för mycket. Kanske, för personligen tror jag inte det. Dessutom är det en del – en stor del! – av skrivnöjet just att leka med formen.

Dilemmat har inte blivit mindre. Jag kommer att redigera romanen i nuvarande form och sen grubbla igenom saken en gång till. Vågar jag stå på mig?

About cgripenvik

Jag är litteratör och gav ut min debutroman "Broder själ, syster flamma" 2014. Den följdes av barnboken "Emma: Flykten från träsket" 2015. Den här bloggen handlar om mitt försök att förverkliga min dröm och om min syn på litteratur i allmänhet.
This entry was posted in Publiceringen/Publication and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s