Våndan av ett omslag

Fröken P och jag hade en intensiv diskussion igår om hur omslaget till Broder själ, syster flamma ska te sig. Det visar sig att vi läser romanen lite olika. För mig är det en historia med ett bakomliggande tema som jag hoppas att läsaren ska kunna applicera även på sin samtid. Fröken P tycker att det är svårt att frikoppla temat från romanens tid, delvis eftersom tidsaspekten är så konsekvent genomförd ; tidsmiljön blir så stark att den låser temat till sig – det har funnits historiska perioder som har tett sig på samma sätt och också brottats med samma problem.

Den där tidskänslan vill fröken P överföra till omslaget, medan jag är livrädd för att skrämma bort läsaren genom att för tydligt placera romanen antingen i en genre eller i en miljö som dagens samtidsknarkande läsare kan tänkas vara tveksamma inför. Fröken P vill spegla innehållet i omslaget; jag vill helst bara få läsarnas uppmärksamhet och sedan låta texten tala för sig själv.

En natts sömn fick mig att inse värdet av den andra vinkeln. Läsaren får sig till livs min vinkel i texten, medan fröken P:s vinkel kommer till uttryck i omslaget och de enkla illustrationer hon vill göra. Två vinklar av en bild, är det inte sånt som kallas djupseende?

Om cgripenvik

Jag är litteratör och gav ut min debutroman "Broder själ, syster flamma" 2014. Den följdes av barnboken "Emma: Flykten från träsket" 2015. Den här bloggen handlar om mitt försök att förverkliga min dröm och om min syn på litteratur i allmänhet.
Detta inlägg publicerades i Publiceringen/Publication och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Våndan av ett omslag

 1. mårten Karlsson skriver:

  Ärligt talat, du skriver bättre när du skriver om in roman än när du skriver den. Du har ett problem.

  • cgripenvik skriver:

   Ja, det är onekligen ett jätteproblem. Det är i och för sig bra att bloggen är välskriven, men det är ju inte huvudmålet. Har du nåt konkret exempel så jag har nåt att utgå ifrån?

 2. mårten Karlsson skriver:

  …din roman inte in roman.

 3. Pingback: En grop i den existentiella vägen | Bokbocken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s