Omslaget

Nu är det dags! Efter att ha gnuggat våra geniknölar råa och obrukbara har fröken P och jag tagit fram nio omslagsvarianter. Att bestämma sig för vilken typ som är bäst blir rätt klurigt med tanke på att vi gillar de flesta. Därför anordnar Bocken härmed sitt andra experiment med direkt demokrati: rösta på din favorit – eller dissa alla. Kom ihåg att det är skisser som alla anger en lite egen riktning. Vi kommer att bearbeta ytterligare, men vi behöver en fingervisning om vilken väg som verkar mest lovande.

För att underlätta bedömningen kommer här den senaste versionen av baksidestexten:

Syskonen Hvárek och Naike flyr från fattigdom och våld. Ärrade för livet av sin uppväxt försöker de börja om i den rika staden vid sjön, men det dröjer inte länge förrän staden visar sin sin sanna natur. Kampen för överlevnad sliter sönder de starkaste band. Vilken väg väljer du när förtrycket blir övermäktigt? Är du beredd att offra din bror eller syster?

Broder själ, syster flamma är fantasy för vuxna, ett respektlöst brott mot genrens konventioner.”

Och så – omslagen:

Det här är lindrigt talat ganska viktigt, så era åsikter räknas. Exakt hur slutresultatet blir vet vi inte, men ni kommer att hållas uppdaterade. Tyck till! Tyck till, i heta sommarsolen!

(Copyright 2013 Christian Gripenvik på alla bilder.)

Om cgripenvik

Jag är litteratör och gav ut min debutroman "Broder själ, syster flamma" 2014. Den följdes av barnboken "Emma: Flykten från träsket" 2015. Den här bloggen handlar om mitt försök att förverkliga min dröm och om min syn på litteratur i allmänhet.
Detta inlägg publicerades i Publiceringen/Publication och märktes , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Omslaget

 1. Anders skriver:

  Väldigt snygga omslag rent grafiskt. Där har du/ni gjort ett bra jobb. Lite svårlästa kanske trots sin estetik tack vara speglingen av texten men jag tycker inte det andas Fantasy. Som läsare av genren hade jag inte ägnat en tanke åt denna. Den får mig att tro att det inte alls är en fantasyroman jag håller i min hand. Jag tror därför att du/ni skjutit bredvid målet – även om det var en rolig tanke med en kraftigt avvikande profil. Jag tror inte att det attraherar fantasyläsarna helt enkelt. Gärna nya grepp, men inte så här extrema..!

  • cgripenvik skriver:

   Det här blir svårt. Boken är inte direkt normal fantasy heller, så jag vill inte vara missvisande med läskiga vålnader och tuffa män med svärd. Å andra sidan är processen långt ifrån avslutad…

 2. Hanna Y skriver:

  Jag tycker att nummer 01 med orden SJÄL och FLAMMA i rött skulle vara ett trevligt alternativ. Nu ser det ut som att det står SJAL.
  Jag är själv fantasyläsare (eller var) och jag tycker att omslagen är spännande. De andas lite science fiction, realism, hård och karg (o)verklighet.

  • cgripenvik skriver:

   Hallå där!

   Med undantag för science fiction träffar du helt rätt. Det blir extra krångligt eftersom det är just sån fantasy det handlar om och jag vet inte om det finns sån, så det blir svårt att hitta bra jämförelser. Ursula LeGuins ”Tehanu” kommer närmast, och den fick ju både ris och ros, om man så säger.

   Kul att höra från dig igen! Hoppas skrivandet rullar på ordentligt.

   • Hanna Y skriver:

    Ok, jag stryker science fiction 😉
    ”Tehanu” tyckte jag var den bästa av LeGuins Övärlden-böcker så om din bok liknar den bådar det ju sannerligen gott 🙂

    Mitt eget skrivande hamnade i en liten svacka i och med sommarens inträde, men skrivarlusten har så smått börjat komma tillbaka.

    Lycka till med bokutgivandet!

   • cgripenvik skriver:

    Visst är den underskattad? Folk gnäller, men jag tycker den passar utmärkt i Övärlden.

    Törs jag fråga varför du slutade läsa fantasy?

 3. Jenny skriver:

  Gillar 1, 7 & 8 bäst.
  Kul med så många olika!

 4. Spanaren skriver:

  Snygga omslag men nej ….
  Fattigdom, våld och överlevnad. Det har inte dessa omslag alls och passar inte alls in till din baksidestext enligt mig. Magert, svärtat ansikte (dubblett av en man och kvinna) plus en sax och en pistol är mitt förslag/ kram Ann-Britt

 5. Pia skriver:

  Hej Christian, som jag skrev på K1 går jag inte alls igång på det här. Sådana här omslag tilltalar mig inte alls. En bok med ett sådant här omslag känns som en trist, tungsint tegelstensroman med svårläst prosa. Inte alls som den fantasyroman som jag vet att du skriver. Jag skulle tänka om helt och göra något som mer stämmer in med genren. Kram Pia

 6. cyberwinter skriver:

  Jag missade den sista raden om att det var fantasy och röstade på 5:an. tycker att den är tydlig och stark. Gillar den upp-och-nervända texten eftersom det fångar ögat och man vill se vad det står (funkar bara när det är lättläst dock).
  Nu när jag tänker efter skulle den fanske fungera i kombination med tvåan och med varmare färger för att ge lite mer fantasy-känsla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s