Damn your impudence, sir!

I Kadett Hornblower (Mr. Midshipman Hornblower) från 1950 skildrar C.S. Forester sin maritime hjältes första äventyr på vägen mot amiralitet och adelskap. Det är alltid en rätt speciell känsla att läsa en bok när man redan har väldigt tydliga bilder av personerna. Jag hör Robert Lindsay leverera sir Edward Pellews urbrittiska kommandovrål varje gång han öppnar munnen i texten. Ioan Gruffudds Hornblowertolkning är inte lika stark och därför blir den lättare att bortse från, men den finns där.

Kadett Hornblower täcker de fyra första avsnitten i tv-serien (The Even Chance, The Examination For Lieutenant, The Frogs and the Lobsters och The Duchess and the Devil), om än i annan ordning och med små skillnader i persongalleri och skeenden. Det är med andra ord inte spännande i vanlig mening: jag vet i stort sett exakt vad som kommer att hända. Lyckligtvis är det inget problem, för Forester visar på stor berättarglädje och hög effektivitet. På några tiotal sidor serveras berättelser som i min egen genre, fantasyn, hade resulterat i en tusensidorsvolym: Kadett Hornblower är på så sätt en hel romanserie i kompaktformat. Det verkar vara något de gamla mästarna kunde: skriva koncist. Samtidigt går ingenting av miljökänslan förlorad, och istället för spännande vill jag ta till samma ord som min mormor använde om Vilhelm Mobergs Romanen om utvandrarna: fängslande. Det är inte stor litterär konst, till skillnad från Moberg, men det är god berättarkonst och det räcker väldigt långt. Det är uppsluppet och inspirerande, frimodigt och engagerat på samma gång. Berättandet präglas helt enkelt av en lätthet som jag saknar i modern litteratur (inte minst i min egen, en läxa att lära här).

Huruvida Forester är så insatt i det maritima som han gör intryck av kan jag inte avgöra, eftersom jag är helt blank på sjön. Översättningen har sina brister, men det är småsaker. Jag hittade fem av de elva Hornblowerböckerna i min farfars bokhylla och jag är tämligen säker på att jag kommer att köpa resterande sex, för det är riktigt underhållande, utan några som helst pretentioner.

About cgripenvik

Jag är litteratör och gav ut min debutroman "Broder själ, syster flamma" 2014. Den följdes av barnboken "Emma: Flykten från träsket" 2015. Den här bloggen handlar om mitt försök att förverkliga min dröm och om min syn på litteratur i allmänhet.
This entry was posted in Recensioner/Reviews and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s