Lyckat återbesök i barndomen

Nostalgi är farligt. Jag vet inte hur många tv-serier, filmer, böcker, skivor och så vidare som jag har lyssnat på eller läst eller sett som vuxen enbart av den anledningen att jag tyckte om dem som liten. Ibland klarar de tidens test, ofta inte. En bok som faktiskt står sig väl i jämförelsen är Susan Coopers Over Sea, Under Stone, första delen i pentalogin The Dark Is Rising. Min gamle lärare Göran Wachtmeister läste den högt för oss på mellanstadiet och jag tyckte mycket om den då. Riktigt samma känsla av skrämsel infinner sig inte, men det bär, och det är mer än mycket annat gör.

Syskonen Simon, Jane och Barney semestrar i en liten stad i Cornwall i sydvästra England, tillsammans med sina föräldrar och sin excentriske gammelmorbror Merriman Lyon. Deras föräldrar har hyrt en gammal mystisk kåk, Grey House. Ganska snart hittar barnen en månghundraårig textrulle gömd uppe på vinden, dit man bara kan komma via en hemlig trappa. På rullen finns också en karta som den Arthurtokige Barney snabbt kopplar till Arthursagan. Texten och kartan innehåller ledtrådar till en försvunnen skatt, och med Merriman Lyon i ryggen börjar barnen söka efter ledtrådar. Samtidigt har en lyxjakt lagt till i viken och det visar sig snart att fler är på jakt efter dyrbarheten, som spelar en avgörande roll i kampen mellan Mörkret och Ljuset.

Som en pusseldeckare utan mördare kryssar Over Sea, Under Stone från ledtråd till ledtråd, mellan hotfulla skär av ondskefulla motståndare, mot slutet som, precis som för 25 år sen, känns oerhört frustrerande. Susan Cooper använder inga stora gester, lutar sig inte mot några spektakulära actionscener och vågar dessutom lämna läsaren i en känsla av besvikelse och undran. På det sättet är det en modig roman, samtidigt som den är underhållande och romantiskt äventyrlig. Det är fantasy som kriminalgåta, vilket känns fräscht än idag, även om Cooper naturligtvis står i viss skuld till Edith Nesbit på den punkten. Det är ett gott stycke hantverk som lockar till läsning av de följande delarna.

Over Sea, Under Stone finns att köpa på bland annat Adlibris och Bokus.

Om cgripenvik

Jag är litteratör och gav ut min debutroman "Broder själ, syster flamma" 2014. Den följdes av barnboken "Emma: Flykten från träsket" 2015. Den här bloggen handlar om mitt försök att förverkliga min dröm och om min syn på litteratur i allmänhet.
Detta inlägg publicerades i Recensioner/Reviews och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Lyckat återbesök i barndomen

 1. Carin skriver:

  Hello blogger, i found this post on 21 spot in google’s search results.
  You should reduce your bounce rate in order to rank in google.

  This is major ranking factor nowadays. There is very
  handy wp plugin which can help you. Just search in google for:

  Sisonum’s Bounce Plugin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s