Ett kliv ner i konventionen

Will Stanton är en sjunde son av en sjunde son, ödesbestämd att hitta de sex Tecknen som ska ge honom kraft att möta Mörkret. På sin elfte födelsedag börjar han uppleva konstiga ting och får snart veta att han är en av De Gamla, vars uppgift det är föra Ljusets strid mot Mörkret. Ganska snart dyker Mörkret upp i form av en svart ryttare och Will måste lära sig hantera magi och finna modet att strida. Till sin hjälp har han några andra Gamla, till exempel Merriman Lyon från Over Sea, Under Stone.

The Dark Is Rising är del två i Susan Coopers kvintologi The Dark Is Rising. Jag tyckte som sagt mycket om del ett så mina förhoppningar på tvåan var därefter. De infrias inte. Tilltaget att föra in Arthursagan i en modern kontext är fortfarande lite kul, men problemet med gamla legender är att de är just gamla. En sjunde son av en sjunde son. Nä? Va spännande! Där Over Sea, Under Stone fortfarande känns nyskapande med sitt pusselupplägg blir The Dark Is Rising bara en stafett mellan ungdomsfantasyns standardportar: Magisk förmåga – Check! Utvald av ödet – Check! Finna dolda ting – Check! Ondskefulla hantlangare i dramatiskt svart – Check! Får för allt i världen inte berätta för nån annan än de redan invigda – Check! Rädda världen – Check! Spektakulära magier – Check!

Det är inte på något sätt dåligt, Susan Cooper är en mycket kompetent skribent och hon vet hur man lägger upp en spännande historia. Bara det att det inte är spännande. Kanske hade jag tyckt att det var spännande som liten? Den riktar sig ju till unga. Kanske, men det är det där med tidens tand: om boken inte kan läsas tjugo år senare, tja, hur bra var den då egentligen? Over Sea, Under Stone riktar sig också till unga och den höll för en omläsning som vuxen. Visserligen läste jag inte The Dark Is Rising när jag var liten, men jag tänker våga mig på att ifrågasätta att jag hade varit lika förtjust i den som jag var i föregångaren. Snyggt invävda inslag av folktro lyfter berättelsen stundvis, som att Herne the Hunter är med, men det räcker inte. Jag kan den här formeln, den lyder: 1+2=3. Plötsligt känner jag mig tveksam inför att läsa de kommande tre delarna.

The Dark Is Rising finns att köpa på bland annat Adlibris och Bokus.

Om cgripenvik

Jag är litteratör och gav ut min debutroman "Broder själ, syster flamma" 2014. Den följdes av barnboken "Emma: Flykten från träsket" 2015. Den här bloggen handlar om mitt försök att förverkliga min dröm och om min syn på litteratur i allmänhet.
Detta inlägg publicerades i Recensioner/Reviews och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s