Short-stories ready for (dis)approval

I finally managed to finish the last of four short-stories that I will submit to a Swedish publisher. For the first time in my life I have actually asked if the publisher is interested and received a positive reply. This doesn’t in any way guarantee that the stories will be published, but it’s a good feeling.

As always when I’m involved the stories are pretty dark, outright disastrous in one case. I don’t work with plot-twists, simply because it usually brings with it the ”re-reading issue”. A story that’s mainly (sometimes only) driven by a twist is more or less irrelevant to read again, so I try to avoid it. Which is also the reason why I, after a long period of doubt, decided to let the first chapter of my novel tell the absolute end of the story. It’s simply a greater challenge to keep the readers hooked if they already know what’s going to happen. It’s more fun that way. Art shouldn’t be about taking the fastest, straightest and easiest road, quite the opposite. For me, the ”twist” might as well be in the composition, or the language, as in the plot. Unfortunately, the plot-twist-addiction spreads like wild-fire. It’s like bad pop-music: easy to digest, the sugar-rush of literature.

There will be some proof-reading, of course, but in a couple of days I will submit the stories and then the wait will begin.

Om cgripenvik

Jag är litteratör och gav ut min debutroman "Broder själ, syster flamma" 2014. Den följdes av barnboken "Emma: Flykten från träsket" 2015. Den här bloggen handlar om mitt försök att förverkliga min dröm och om min syn på litteratur i allmänhet.
Detta inlägg publicerades i Leva sin dröm/Living ones dream, Tankar om text/Thoughts on text och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Short-stories ready for (dis)approval

 1. Hanna Y skriver:

  Spännande!
  Och lycka till!

  Jag instämmer tillfullo angående twistar.

  • cgripenvik skriver:

   Tack! Det skulle kännas synnerligen bra att få en liten katalog 🙂 Att ha mer än en bok att sälja på mässor och sånt. Man är liksom mer litteratör om man har ett par böcker ute.

   Hoppas allt rullar på för dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s