Terra incognita

Vi fikade med min kusin och hennes man i helgen. Hon forskar i genusteori och meddelar att många av hennes forskarkolleger och studenter och andra läser stora mängder fantasy och science fiction. Varför då? Handlar inte genusvetenskap väldigt mycket om vår samtid? Sant. Men lika mycket om vår framtid och deras resonemang är väldigt enkelt: för att kunna tänka utanför ramarna måste man läsa utanför ramarna.

Det är ju det jag har sagt! Samtidslitteratur, barndomsskildringar, självbiografier och social realism lär en ingenting, vidgar inga vyer. Det är bara ett evigt bekräftande. Att läsa böcker för identifikationens skull, eller ännu värre: för igenkänningen, är att degradera litteratur till tidsfördriv, något som aldrig kan förändra dig, och ännu mindre hela samhället.

Tiden är kommen för litteraturen att återta sin plats högst upp bland konsterna. Litteratören i världen, grip till vapen! Och sluta för tusan skriva dessa dravliga berättelser om era patetiska uppväxter. De var alldagliga då och plattare än ett grafenlager nu.

About cgripenvik

Jag är litteratör och gav ut min debutroman "Broder själ, syster flamma" 2014. Den följdes av barnboken "Emma: Flykten från träsket" 2015. Den här bloggen handlar om mitt försök att förverkliga min dröm och om min syn på litteratur i allmänhet.
This entry was posted in Tankar om text/Thoughts on text and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s