Terra incognita

Vi fikade med min kusin och hennes man i helgen. Hon forskar i genusteori och meddelar att många av hennes forskarkolleger och studenter och andra läser stora mängder fantasy och science fiction. Varför då? Handlar inte genusvetenskap väldigt mycket om vår samtid? Sant. Men lika mycket om vår framtid och deras resonemang är väldigt enkelt: för att kunna tänka utanför ramarna måste man läsa utanför ramarna.

Det är ju det jag har sagt! Samtidslitteratur, barndomsskildringar, självbiografier och social realism lär en ingenting, vidgar inga vyer. Det är bara ett evigt bekräftande. Att läsa böcker för identifikationens skull, eller ännu värre: för igenkänningen, är att degradera litteratur till tidsfördriv, något som aldrig kan förändra dig, och ännu mindre hela samhället.

Tiden är kommen för litteraturen att återta sin plats högst upp bland konsterna. Litteratören i världen, grip till vapen! Och sluta för tusan skriva dessa dravliga berättelser om era patetiska uppväxter. De var alldagliga då och plattare än ett grafenlager nu.

Om cgripenvik

Jag är litteratör och gav ut min debutroman "Broder själ, syster flamma" 2014. Den följdes av barnboken "Emma: Flykten från träsket" 2015. Den här bloggen handlar om mitt försök att förverkliga min dröm och om min syn på litteratur i allmänhet.
Detta inlägg publicerades i Tankar om text/Thoughts on text och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s